Warning: session_start() expects parameter 1 to be array, string given in /var/www/vaupellsblog.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Projekter | Vaupells Blog
Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/vaupellsblog.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5806

Hvordan bruger man en nodeMCU ESP8266-12E chip

nodeMCU ESP8266-12E chipen er egentligt ikke fra nodeMCU da det var en gruppe som forsøgte at launche en kickstarter. Desværre fik de ikke nok i støtte og projektet døde der, heldigvis er der andre der samlede bolden op og fortsatte det gode arbejde med at samme bygge en microcontroller med et ESP86xx modul.

Det giver nogle nye muligheder for blandt andet “IoT” Internet of things, altså tilslutte alt lige fra kaffemaskinen til alarmsystemet internettet og selv udbygge kontrol og overvågnings systemer, der enten betjenes via en server og en hjemmeside eller måske bare via sin mobiltelefon.

Her ses modulet i alt sin pragt, og et smukt blåt lys.

Det fremgår også tydeligt at med sine dimensioner 47mm*26mm er et meget diskret lille produkt. Wifi modulet på de standard 2.4GHz hvilket gør den kompatibelt med næsten alt wifi udstyr i Danmark. Protokol 882.11b/g/n.

Perfekt enhed når jeg skal have nannycam overvåget og fjernstyret min kaffemaskine.

Her i YouTube videoen viser jeg kort hvordan man kan bruge sin eksisterende viden omkring Arduinoer og C programmering til at arbejde med disse moduler, også selvom opfinderne skriver at man skal programmere dem i “LUA-Script”.

Der er selvfølgelig nogle udfordringer ved at arbejde med disse nye moduler, det ses blandt andet i videon.

Noget af det mere væstenligt er at dem som solgte mig denne MCU for et par år siden er nu gået væk fra et direkte salg af disse og bevæget sig mere over på et markede baseret på hjemmebygget roboter og styrings systemer, hvilket tydeligt fremgår af deres hjemmeside, linket i bunden.

Ellers som udgangs punkt hvis man får hentet de rigtige boards og bruger bibloteket “ESP8266 by ESP8266 Community” så er man rigtigt godt kørende. Desværre siger jeg ved fejltagelse i videon at det er Adafruit bibloteket, og det stemmer jo så ikke.

Links

  • Blog video – https://www.youtube.com/watch?v=TDeibFxwado
  • Den nye enhed side – http://doit.am/   den gamle var nodeMCU (men den er taget ned nu)
  • Linket til Arduino boards manageren  – http://arduino.esp8266.com/versions/2.3.0/package_esp8266com_index.json

Share Button

Tester tilfældige LED’er fra Ebay med skuffende resultat.

Til et projekt skal jeg bruge ca. 20 stk LED’s af de “såkaldte” 10 watt. (pssst..  tip, de har ikke en effect på 10 watt)

Bestilte nogle fra Ebay, alene prisen var en rigtig god indikator på at der var noget lusk med disse. Da jeg modtog dem, ser de umiddelbart fine ud, hverken skader eller lign. Sætter jeg dem til 11.5 volt som beregnet lyser det også fint.

Dog bemærkede jeg at de lyste forskelliget, så derfor måtte der være noget galt enten med LED’s eller med farve nuancerne.

 

Derfor byggede jeg mig en lille “testbænk”

Mange blander ofte udtryk sammen, mest almindeligt er Effect som fortæller noget om mit aktuelle strøm belastning. Det er interessant hvis jeg er ved at designe eller dimensionere nogle elektriske kredsløb, effect måles i watt. Alligevel blander mange watt og lysstyrke sammen. Lysstyrke findes ikke, men man måler lys effect i lumen, se mere om lumen her. (wikipedia:lumen)

Når jeg ovenfor skriver og ofte nævner i mine videoer at LED’s bliver kaldt eksemspeltvis “10 watt” betyder at sælger og eventuel producenter gør brugerne, køberne, og os alle sammen dummere end nødvendigt.

Sand nok, i gamle dage med gløde pære på engelsk called “incandescent” solgte man dem udfra deres effekt, og effekt måler man jo i Watt. Med en gløde pærer gav det fint mening, jo flere watt man proper i dem, jo mere lyser de, så det var en “dårlig” betegnelse for hvor meget ens pærer lyser. Dårligt for man måler jo lys i lumen, det er en enhed hvor man siger et starinlys svare til 1 lumen.

Eksempelvis “kan branche organisationer i forhold til arbejdsmiljøloven stille krav til hvor mange lumen lys der skal være på et givent arbejdsbord i forbindelse med ansattes muligheder for udførelse af deres arbejdsfunktion. #arbejdsmiljøloven”

Derfor giver det ikke mening at snakke om watt når vi taler om lys, uanset om vi taler om glødepærer eller LED, alligevel bruges udtrykket i daglig tale, og når LED sælges på populære online butikker sælges de som 10 watt, men de sælger “normalt vis” mener er at denne model svare til en 10 watt glødepærer. Det giver så et problem, hvis man køber dem hjem og forventer en effekt på 10 watt, men får istedet en effect på reelt 5-6 watt men lys mængden er den samme, så spilder vi energi på at over dimensionere strømforsyninger og ledninger til noget som kunne gøres endnu billigere.

En almindelig sammenligning som ofte virker, er når vi taler om en 100 watt glødepære. hvis vi antager den udstråler ca. 1600 lumen så skal en tilsvarende led ligger på omkring 20 watt for at udstråle ca tilsvarende 1600 lumen. Der er jo en forskel på 80 watt, men vi får den samme ønskede lys mængde, og jeg antager formålet med glødepærer og LEDs er at få en given lysmængde.

Så inde i min stue har jeg en 40 watt glødepærer som er sprunget, nu skal jeg købe en ny LED hvad skal jeg vælge. Jeg ved på grund af min baggrund at 40 watt gløde pærer svare noglelunde til 500 lumen, og gløde pærer er også “gule” i farven. Derfor vælger jeg en “Warm” varm hvid LED, hvor der på æsken står ca 500 lumen. Står det der ikke så “ved” jeg igen at 40 watt gløde pærer svare ca til en 6-7 watt LED.

Nok om baggrunden omkring dette emne. Nu til det sjove..

Den danske video, med kort gennemgang af problemstilling og forsøgs opstillingen.

Her er den Engelsk noget længere video, hvor jeg på kamera test hvert enkelt LED.

Alt dette har jeg selvfølgelig dokumenteret og skrevet sammen i en kort rapport som jeg selvfølgelig har sendt til sælgeren med links til mine videoer.

Jeg forventer kompensation, og har intet problem med at sende varen retur hvis sælger ønsker det, selvfølge betaler sælger porto fra Danmark, til hvorhen de skal hen.Om der så er tale om økonomisk kompensation eller nye LED’s er uanset fint for mig, da jeg skal bruge ca 20 stk. nye LED’s til mit projekt.

Share Button

Linker via youtube frem og tilbage. + nyt lys ;)

Har udviddet min blog med en elektronik sektion.
Primært til at understøtte min Danske youtube kanal i form at tegninger, links og programmerings kode.
Youtube er jo en dedikeret video platform, og har selvfølgelig ikke den helt store interesse i at linke billeder og kode.

Så kan man da heldigvis selv link sine sager.
Jeg fortsætter med at holde mit engelsk youtube indhold adskilt fra både vaupellsblog og min nu 3. youtube kanel 😉

Indtil videre drejer det sig om en video serie der henvender sig til folk som gerne vil ind og eksperimentere eller
arbejde lidt med hjemme automatik, elektronik, forskellige styringer og lignende.

I samme forbindelse har jeg nu efter optagelse af afsnit (episode) 5(1) tilføjet lidt ekstra belysning,
da kameraet virker lidt mørkt.

nyt lys

IMG_20160216_125012

Lidt energi besparende LED lys, dejligt og nemt, også kun på 11v 😀 lækkert.

Martin Vaupell

Share Button